fbpx

PODSTAKNITE VAŠE PREDŠKOLCE DA KORISTE SVOJU MAŠTU

Iako su po prirodi maštoviti, radoznali i kreativni predškolci bi mogli da zaglave u kolotečini sa svojom igrom neprestano se hvatajući za istu igračku odnosno istu igru. Podstaknite njihovu maštu i inspirišite malo kreativnosti uz zanimljive igre koje omogućavaju Vašem detetu da stvara, uči i istražuje. Ove zabavne aktivnosti ne zahtevaju skupe igračke ili složene postavke. Sve što im treba jesu mame i tate i malo kreativnosti, a za jako kratko vreme će se upustiti u maštovitu zabavu.

Igra sa kutijama

Siguro negde u garaži imate kutije koje ni čemu ne služe i kupe samo prašinu. Upravo one mogu postati kreativna prilika za Vašeg predškolca. Poslužiće kao inspiracija za kreativnu igru pretvaranja. Vaš zadatak kao roditelja jeste da im pomognete da sklope kutije zarad stvaranja stabilne strukture – bilo da gradite zamak, raketu ili pak čamac. Ostatak prepustite njima. Vaše dete može ukrasiti spoljašnost kutije, igrati se u njoj, napuniti je plišanim životinjama ili lutkama i još mnogo toga. Njihova mašta će oživeti dok grade, stvaraju i igraju se – a sve koristeći obične kutije.

Kuvanje

Ohrabrite svoje predškolce da rano razviju neke životne veštine, a sve uz mnogo zabave. Napravite domaće testo koje će poslužiti za igru. Zatim dajte deci plastični tanjir i plastični pribor poput rezača za picu ili oklagije kako biste im omogućili da se igraju kuvara. Možete im čak dati neke zadatke, zamoliti ih da naprave picu ili ukrase rođendansku tortu.

Ukoliko želite verodostojnije da dočarate celokupan proces kuvanja, mi imamo pravu stvar za Vas i vašeg najmlađeg ukućanina. Naša mini kuhinja koja može istovremeno da posluži i za kuvanje i za roštiljanje. U setu ćete naći sa osnovni pribor: kašiku, viljušku, šerpicu, tiganj, bočice za so i biber, ražnjiće kao i drvene ilustracije povrća i mesa. Našu kuhinjicu možete da pogledate – OVDE.

Organizacija događaja

Neka Vaši mališani budu kreativni u planiranju savršene zabave. Recite svom detetu da njegova omiljena lutka ili plišana životinja ima rođendan i da treba da isplanira zabavu. Bićete oduševljeni dok gledate kako um Vašeg predškolca radi dok ukrašava prostor, dizajnira pozivnice, planira aktivnosti i priprema se za zabavu. Zatim pozovite porodicu – i neke igračke goste – da posmatraju kako se zabava odvija.

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi doprinosti razvoju kreativnosti tako da nastojte da Vaše mališane izvedete na svež vazduh.  Za podsticanje dodatne kreativnosti, možete iskoristiti nekoliko igračaka koje ćete poneti sa sobom. Igraonica na otvorenom, na primer, podstiče klasičnu porodičnu igru pretvaranja.

Predstava

Maštovita igra pokreće um Vašeg predškolskog deteta tako što ga ohrabruje da pristupi igri iz jedne sasvim nove perspektive. Oni će se više angažovati i biće više inspirisani predstavom koju su kreirali što znači da ćete imati srećno dete koje se iz dana u dan upušta u kreativno razmišljanje.