fbpx

ŠTA SU TO MONTESORI IGRAČKE?

Šta je to Montessori igračka?

Pitanje koje nam se često postavlja – ne postoji takva stvar kao što je Montessori igračka, međutim, postoje igračke koje su bliže usklađene sa filozofijom učenja Marije Montessori. Postoje ključni principi koji igračku čine ‘više Montessori’ od druge. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada se pitamo ‘da li je ovo igračka inspirisana Montessori?’

Kada se zapitamo šta je Montessori igračka, možemo pogledati sledeće elemente.

1. Jednostavnost

Montessori igračka će se fokusirati na jednu po jednu veštinu. Deca imaju tako ograničeno razumevanje sveta oko sebe, da ako im pružite igračke s previše složenosti, boja ili zadataka za ispuniti, deca neće moći raditi na bitnim elementima. Zagonetka sa samo 4 oblika odrasloj osobi mogu izgledati prejednostavna, ali detetu koje uči oblike ili boje, ovo je dovoljno informacija da nauči bez preopterećenja. Pored jednostavnosti same igračke, bitna je i količina igračaka u igraonici u celini – stvar je kvaliteta pre kvantiteta. Rotirajte igračke, pažljivo birajte igračke za rad na svakoj veštini i gledajte kako se vaše dete razvija kroz korištenje svojih Montessori igračaka.

2. Prirodni materijali

Montessori igračke su obično napravljene od prirodnih materijala kao što su drvo, pamuk, metal i staklo. Osim svoje obrazovne vrednosti, igračke napravljene od ovih materijala pružaju detetu multi-senzorno iskustvo. Staklo (iako je kontraverzno za davanje deci) će naučiti decu da budu nežniji od plastične čaše, koju na primer mogu baciti, ispustiti ili prevrnuti bez oštećenja.

3. Podstaknite aktivnu igru

​​Sve igračke koje dajemo svojoj deci trebaju zahtevati njihovo učešće i akciju za korištenje – deca uče radeći, praveći greške i ispravljajući se. Najbolje Montessori igračke za razvoj dece omogućit će im da istražuju i eksperimentišu i aktivno se bave igračkom. Deca ne bi trebala biti pasivni posmatrači ideje odraslih o tome kako se igrati. Kada se vašem detetu pruži prilika da se igra, ono će se graditi i komunicirati, učeći o svom svetu i svojim mogućnostima.

4. Funkcionalnost

Davanje deci igračaka sa stvarnim posledicama je neophodno za njihov kognitivni razvoj. Preskočite kutije sa dugmićima koji proizvode nepovezane i nasumične zvukove, svetla koja trepću i svetle slike u boji. Ohrabrite svoje dete da se igra igračkama koje pokazuju uzrok i posledicu, kao što su kolica koja se spuštaju niz rampu i izranjaju na drugom kraju, ili zvončić koji će zvoniti i zvoniti kada se vaša beba igra s njim. Ovakve igračke omogući će vašem detetu da nauči pravo značenje uzroka i posledice – veštinu koju će koristiti celi život.

5. Bazirane na stvarnom životu

Montessori igračke su divan način da pomognete svom detetu da nauči veštine iz stvarnog života koje su svakome potrebne u procesu odrastanja. Igračke za kopčanje i vezivanje, makaze za rezanje, igračke koje zahtevaju dimenzioniranje ili redosled – sve su to fantastične prilike za decu da nauče životne veštine. Montessori igračka će podstaći učenje kroz rad – korištenje igračke koju vaše dete može držati, dodirnuti i njome manipulisati kako bi postiglo cilj ne samo da će razviti veštine već će pomoći u stvaranju osećaja nezavisnosti vašeg deteta.

6. Dozvolite eksperimentisanje

Montessori igračka će biti duboko ukorenjena u sticanju veština i podstaknuti vaše dete da razvije svoju kreativnost i omogućiti mu da istražuje dok eksperimentiše. Igračka bi im takođe trebala pružiti priliku da samostalno rade svojim tempom i koriste svoju kreativnost. Lego kockica bi se smatrala predmetom koji se pridržavaju Montessori filozofije, međutim, Lego set koji ima detaljna uputstva korak po korak ne bi dozvolio vašem detetu da istražuje i eksperimentiše.

7. Kvalitet nad kvantitetom

Bolje je imati nekoliko, visokokvalitetnih igračaka nego mnogo, previše stimulativnih i prekomplikovanih. Deca su radoznala od trenutka kada se rode. Deca vide blok i u njihovoj mašti to može biti automobil, avion ili krava! Nemojte gasiti urođenu radoznalost vašeg deteta, umesto toga, ohrabrite ih pružanjem jednostavnih igračaka kako bi razvili njihovu kreativnost, razumevanje sveta oko sebe i na kraju omogućili im da nauče važne životne veštine.

Sve u svemu, kada uvedete igračke za učenje u Montessori stilu u detetovu igraonicu, svoju učionicu ili svoj dom, pružate svom detetu divnu priliku da uči i raste kroz igru. Kada gledate koje igračke pokloniti svom detetu, ako pogledate gore navedene karakteristike nećete pogrešiti.

Ako želite da vidite asortiman igračaka inspirisanih Montessori – pogledajte ih sve ovde.