fbpx

ZAŠTO SU PUZZLE VAŽNE ZA BEBU?

PUZZLE ZA BEBE I ZAŠTO BI SE VAŠE DETE TREBALO DA SE IGRA SA NJIMA.

Možda ste nas čuli da pričamo o tome zašto su drvene slagalice(puzzle) za bebe fantastičan način za učenje novih veština, ali danas želimo zaroniti malo dublje u to zašto su slagalice za bebe neverovatne za rano obrazovanje.

Verujemo da se prednosti igranja slagalicama mogu podeliti u tri kategorije : Fizičke veštine, Kognitivne veštine i Lične veštine.

Fizičke veštine uključuju koordinaciju ruku i očiju, finu motoriku kada podižete komade, grubu motoriku kada ispružite ruku kako biste pronašli pravi komad i mnoge druge veštine dok pomičete delove u prstima i stavljate ih u samo prava mesta.Nije li neverojatno pomisliti da kada svojoj bebi date slagalice da se igra s vama već radite na njihovim mišićima koje će koristiti za pisanje, hvatanje, pa čak i za kucanje jednog dana. Prednosti beba koje se igraju sa zagonetkama traju godinama, čak i decenijama!

Kognitivne veštine koje će bebe razviti su stvari poput usklađivanja boja, shvaćanja da ravni komadi idu oko ruba (možda nisu za bebe, ali će stići), usklađivanja slika u pričvršćenim delovima s pločom i pamćenja koji komadi idu gde. Za bebe preporučujemo velike, zdepaste i fiksirane slagalice. Ovo daje najbolju priliku vašoj bebi da pronađe ispravne delove – a kompletiranje slagalice je tako sjajan cilj za dete.

Konačno, lične ili emocionalne veštine. To su veštine vezane za strpljenje, smenjivanje, ponos i nagrada za dovršavanje slagalice i interakciju koju će vaše dete dobiti kada se igra sa slagalicama s vama. Kada se vaša beba igra s drvenom slagalicom, ona vam pokazuje kako može izvršiti zadatak. Osetit će osećaj radosti dok uzviknete kada dobiju komad na pravom mestu, a vi čak možete zajedno razviti jezik razgovarajući o temama, bojama i životinjama koje vidite na komadima.

Zagonetke mogu izgledati kao igračka za starije dete, ali pod nadzorom verujemo da se prednosti igranja slagalicama za bebe ne mogu poreći.

Nema zablude o prednostima zagonetki u razvoju dece. Koristili ste ih, vaši roditelji su ih koristili, njihovi roditelji su ih koristili i sada ih vaša deca koriste za učenje kroz igru.

Pružajući svojoj bebi zagonetke za igranje i uživanje, dajete im priliku da nastave sa učenjem. Tema slagalica je tako daleko i široka – poput životinja, oblika, boja i još mnogo toga = tako da ćete sigurno pronaći savršenu slagalicu iz Kefalice koja će biti omiljena u vašoj kući.

Želite da vidite veliki izbor slagalica za svoju bebu? Pogledajte našu ponudu!